با توجه به رشد بالای جمعیت و توریستی بودن استانبول، دوازده ماه سال تقاضای اجاره آپارتمان بالاست و بعضی اوقات پیدا کردن آپارتمانی مناسب برای اجاره تبدیل به یک دردسر می شود.
اگر تابحال دنبال اجاره آپارتمان در این شهر بوده باشید، حتماً با ما موافق هستید که بیشتر شرکت های املاک و صاحبان آپارتمان ها، هر کدام یک سازی را میزنند. اما در واقع قانون اجاره آپارتمان در استانبول چیست و مستاجر و صاحب خانه چه حق و حقوقی را دارند؟
راهنمای اجاره آپارتمان در استانبول
در این مقاله سعی کرده ایم تا بطور کامل تمام ابعاد و مراحل و قوانین این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم. در صورتیکه هر سوال و ابهامی در این زمینه داشته باشید، میتوانید با مشاورین ما براحتی تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
Table of Contents
مشاوره تخصصی با کارشناسان مشاورین املاک آسومان
در سریعترین زمان، مشاوره تخصصی خود را در زمینه اجاره آپارتمان در استانبول دریافت کنید.
هم اکنون مشاورین ما آماده پاسخگویی به شما هستند.
اجاره آپارتمان در استانبول ترکیه
تا چند سال پیش که استانبول اینقدر مورد توجه مهاجران ایرانی و عرب قرار نگرفته بود، اجاره آپارتمان در این شهر ترکیه به این حد تقاضا نداشت و قیمتها هم اینطور بی حساب بالا نمیرفت.
با زیاد شدن تقاضای اجاره آپارتمان از طرف مهاجرین، صاحبان خانه ها بیشتر به طمع تحمیل شرایط خود افتادند، بطوریکه یک صاحبخانه اجاره یک سال را جلوتر میخواهد و دیگری مبلغ اجاره را به دلار حساب می کند. این بی حساب و کتابی هر کسی را به این فکر می اندازد که واقعاً قانون اجاره آپارتمان در استانبول ترکیه چیست؟
قانون اجاره آپارتمان در استانبول
قبل از شروع این بخش به شما اکیداً متذکر میشویم که هر گونه عدم اطلاع از قانون اجاره آپارتمان در این شهر باعث گرفتاری و سردردی برای شما میشود که هیچ چاره به جز متضرر شدن برای شما نمیگذارد. پس نه فقط اینکه بخوانید، تا قبل از مطمئن شدن از اینکه تمامی موارد در قرارداد شما ذکر شده باشد آنرا امضاء نکنید.
بسیاری از آژانس های ترک مخصوصاً وقتی که ازشون بخواهید قسمتی را در قرارداد عوض کنند یا خودشان را به نفهمیدن میزنند و یا اینکه می گویند این قانون است و از اضافه کردن موارد شما سرباز می زنند ولی این را بدانید که در زمان تخلیه طوری نقره داغتان می کنند که از کرده خود پشیمان شوید.
پرداخت دیپوزیت
اگر بگوییم صد در صد مالکان دیپوزیت شما را به یک بهانه ای میخواهند بالا بکشند دروغ نگفته ایم، پس اولین مورد دانستن قانون اجاره آپارتمان در مورد دیپوزیت است. در ترکیه چیزی به نام رهن آپارتمان وجود ندارد و دو برابر اجاره را صاحبانِ خانه ها بعنوان دیپوزیت در زمان امضاء و تحویل کلید از شما میگیرند.
این دو ماه اجاره که شما پرداخت می کنید برای این است که اگر چنانچه به هر دلیلی اجاره ماهیانه را پرداخت نکردید و یا صدمه ای به آپارتمان بزنید، صاحبخانه این پول را دستش داشته باشد و متضرر نشود. شاید برای شما سوال باشد که این یک چیز نرمال است و خطر آن چیست؟
اهمیت شناخت دیپوزیت
اگر در زمان تحویل از کوچکترین مشکلات از کف پارکت تا خط و خطوط روی کابینت ها و غیره عکس و فیلم نگرفته باشید و در قرارداد قید نکرده باشید، براحتی در روز آخر تحویل، صاحبخانه آن مشکلات را با وقاحت به پای شما میزند و از برگردانن دیپوزیت سر باز میزند.
چنانچه همه اینکار ها را هم کردید و مشکلات آپارتمان را هم قید کردید و فیلم و عکس را هم گرفتید، در زمان تحویل کلید کل دیپوزیت خود را تا نگرفتید کلید ها و آپارتمان را تحویل صاحبخانه ندهید. طرفند دیگری که در ترکیه صاحبخانه ها میزنند همین است که کلید و آپارتمان را از شما میگیرند، ولی بعداً با آوردن بهانه های واهی که شما اینجا رو خراب کردید، از دادن دیپوزیت سر باز میزنند و دست شما هم دیگر بجایی بند نیست.
بعضی از صاحبخانه ها دیپوزیت را به دلار و یا یورو میخواهند. این یک مسئله کاملاً توافقی است و اگر با آن مشکلی ندارید قبول کنید ولی در قرارداد حتماً قید شود که در آخر یورو یا دلار باید پرداخته شود.
مشاوره تخصصی با کارشناسان مشاورین املاک آسومان
قصد اجاره آپارتمان در استانبول را دارید؟ در ذهنتان سوالاتی در زمینه خرید خانه در ترکیه را دارید؟
ما راه را به شما نشان میدهیم!
هم اکنون مشاورین ما آماده پاسخگویی به شما هستند.
پرداخت اجاره بها
از زمانیکه پای عربها و ایرانی ها به بازار اجاره ملک آپارتمانی در استانبول باز شد و آنها پول بی حساب به صاحبخانه ها پرداخت کردند، آنها هم روزبروز برای خودشان شرایط جدید گذاشتند. یکی از این شرایطرداخت یکجای اجاره بهاست. شرکت های املاک با هم دستی صاحبخانه ها با آوردن دلایلی چون شما خارجی هستید و به شما اجاره نمیدهیم، شرط پرداخت یکجای اجاره بها را پیش پای شما می گذارند.
بر طبق قانون اجاره آپارتمان در این شهر، اجاره باید بطور ماهانه پرداخت شود و در صورتیکه هر دو طرف موافق باشند امکان پرداخت یکجا وجود دارد. پس شما مجبور به پرداخت نیستید بجز اینکه خودتان بخواهید. اصلاً لازم نیست هول شوید و فکر کنید که آپارتمانی برای اجاره در استانبول گیرتان نمی آید. اگر بیشتر بدنبال آپارتمان های بیشتری باشید، حتماً صاحبخانه ای منصف را پیدا خواهید کرد.
بهردلیلی اگر تصمیم به پرداخت یک جای اجاره بها را گرفتید، این را بدانید که باید حداقل 10% از کل اجاره بها را از صاحبخانه تخفیف بگیرید. نکته مهمی که در مورد قانون اجاره آپارتمان باید اشاره کنیم این است که حتماً شماره حساب صاحبخانه در قرارداد قید شود و تمامی پرداختی هایتان را به آن حساب واریز نمایید و فیش های پرداختی را پیش خود نگه دارید.
گارانتور ترک
موضوع بعدی در قرار داد های اجاره آپارتمان، داشتن گارانتور ترک است. خواستن یک ضامن ترک که پرداخت های شما را در قرارداد تضمین کند یک مسئله نرمال است ولی اگر گارانتور ترک هم ندارید، زیاد نگران نباشید چون درست است که آپشن های شما برای اجاره کم می شود ولی باز هم امکان پیدا کردن صاحبخانه ای که با شرایط شما کنار بیاید هم هست.
رنگ شدن آپارتمان در زمان تحویل
از دیگر قوانین اجاره در استانبول این است که باید آپارتمان در زمان تحویل کامل رنگ شده تحویل مستاجر شود و به همین منوال مستاجر هم باید کاملاً رنگ شده تحویل صاحبخانه نماید. تا اینجا همه چیز خیلی طبیعیست ولی اگر بدانید که همین رنگ شدن آپارتمان یکی از منبع درآمدهای آژانس های املاک و صاحبخانه هاست حتماً متعجب خواهید ماند.
زمانیکه آپارتمان را تحویل میگیرید شاید اصلاً به اینکه سقف رنگ شده باشد یا نه توجهی نمی کنید و به نظر خودتان دلیلی نیست که سقف دوباره رنگ شده باشد ولی در آخر باید سقف را رنگ کرده تحویل دهید. صاحبخانه ها و آژانس ها با آوردن دلیلی که ما خودمان نقاش خودمان را باید بیاوریم، چند برابر پول رنگ کردن را از شما میگیرند و در آخر هم با اضافه رنگی که از دفعه قبل نگه داشته اند، لکه گیری می کنند و همین کلک را سر مستاجر بعدی می گذارند.
حتما در قرارداد ذکر کنید که رنگ کردن سقف شامل میشود یا خیر و اینکه شما باید رنگ کرده تحویل دهید نه اینکه صاحبخانه یا آژانس املاک، وگرنه کل دیپوزیتی که پرداخت کرده اید را براحتی از دستتان در می آورند.
آیا چیزی به نام رهن آپارتمان در استانبول ترکیه وجود دارد ؟
خیر. در ترکیه تنها 2 ماه اجاره را بعنوان دیپوزیت به صاحبخانه پرداخت میکنند و در زمان تحویل کلید در پایان قرارداد، چنانچه صدمه ای به اپارتمان وارد نشده باشد، صاحبخانه ملزم به بازگرداندن آن است.
آیا امکان اجاره آپارتمان کوتاه مدت در استانبول وجود دارد ؟
بله. بیشتر توریست ها بدلیل قیمت مناسب این نوع از آپارتمان ها، اجاره آپارتمان کوتاه مدت در استانبول را اتنخاب می کنند. از دیگر مزایای اجاره این آپارتمان ها، مبله بودن این آپارتمان هاست.
قیمت اجاره آپارتمان در استانبول
مانند بقیه نقاط دنیا، قیمت اجاره آپارتمان هم از محله ای تا محله دیگر و از ساختمان قدیمی تا یک برج سربه فلک کشیده در استانبول بسیار متفاوت است. قبل از هر چیزی بودجه مورد نظرتان را مشخص کنید و سپس با توجه به آن منطقه ای که در آن میتوانید خانه مورد نظرتان را پیدا کنید.
قیمت اجاره خانه در استانبول به پول ایران چقدر است ؟
حساب کردن قیمت اجاره خانه در استانبول به پول ایران به قیمت روز دلار و لیر بر میگردد و بهتر است که قیمت اجاره را به لیر بگیرید و با توجه به قیمت بازار دلار حساب به تومان حساب کنید.
اجاره آپارتمان دست دوم در استانبول چقدر است ؟
مطمئناً اگر آپارتمان کلید نخورده پیدا کنید، قیمت اجاره آن بالاتر از اجاره آپارتمان دست دوم در استانبول خواهد بود.
اجاره آپارتمان ارزان در استانبول
کسانیکه دنبال اجاره آپارتمان ارزان در استانبول هستند باید دنبال مناطق ارزان در حومه استانبول و یا دور از مرکز شهر بگردند. منطقه اسنیورت استانبول، بیلیک دوزو و سنجاق تپه برای انتخاب اجاره آپارتمان ارزان در استانبول مناسب هستند.
اجاره آپارتمان در مناطق اروپایی استانبول
اکثر بناهای تاریخی و قدیمی در مناطق اروپایی استانبول قرار گرفته اند و از این رو تمامی توریست ها این مناطق را برای هتل گرفتن و گشت و گذار انتخاب می کنند. سیل انبوه توریست ها در این مناطق باعث ساخت مراکز خرید و مالی زیادی در آنها شده است. به همین دلیل اجاره آپارتمان در مناطق اروپایی استانبول گرانتر از مناطق آسیاییست و هر چه به مرکز شهر نزدیک تر شوید اجاره خانه ها بالاتر می رود.
اگر بدنبال اجاره آپارتمان در بهترین مناطق اروپایی استانبول هستید، مناطق نیشانتاشی استانبول، شیشلی استانبول، لونت استانبول و منطقه ساریر استانبول از گزینه های پیش روی شماست.
اجاره آپارتمان در قسمت آسیایی استانبول
افرادی که قسمت آسیایی استانبول را برای زندگی انتخاب می کنند را بیشتر ترک های بومی استانبول تشکیل داده اند. خیابان بغداد استانبول و منطقه بیکوز استانبول از مناطق گران قیمت اجاره آپارتمان در قسمت آسیایی استانبول است.
بعضی از مناطق قسمت آسیایی قیمت مناسب تری دارند که منطقه کارتال استانبول و منطقه آتاشهیر استانبول از آن جمله اند.
نحوه اجاره آپارتمان در استانبول
در مورد قوانین اجاره آپارتمان و نکات مهم آن در بالا صحبت شد. در اینجا نحوه اجاره آپارتمان در استانبول و مراحل آنرا با هم مرور می کنیم:
جستجوی آپارتمان
در مرحله اول که همان پیدا کردن آپارتمانی است که هم مورد پسند شما باشد و هم شرایط شما با شرایط صاحبخانه جور دربیاید. قبل از اینکه بخواهید آپارتمانی را بازدید کنید از مشاور خود بخواهید که شما را از شرایط صاحبخانه مطلع کند که در آخر سورپرایز نشوید که صاحبخانه به خارجی ملک اجاره نمیدهد یا همه اجاره بها را یکجا میخواهد.
دانستن میزان شارژ
مرحله دوم اطلاع از شارژ ماهیانه واحد است که در ترکیه باید توسط مستاجر پرداخت شود که رقم آن بستگی به امکانات ساختمان دارد. پس اگر بدنبال اجاره آپارتمان لوکس در استانبول هستید، پس خود را آماده پرداخت چندین هزار لیر برای شارژ ماهیانه بکنید.
عقد قرارداد
- بعد از انتخاب آپارتمان، حالا نوبت به آماده کردن قرارداد توسط شرکت املاک و مشاور شما میرسد که باید حاوی تمام نکات مورد نظر شما باشد. اصلاً رو در بایستی نکنید و کپی قرارداد را قبل از امضاء بخواهید و آنرا ترجمه کرده و از بند بند آن مطلع شوید. تا زمانیکه همه شرایطتان قید نشده بود، آنرا امضاء نکنید.
- در زمان امضاء قرارداد باید سند آپارتمان (تاپو) و کپی پاسپورت و کارت شناسایی صاحبخانه را بگیرید و مطمئن شوید که صاحب آپارتمان قرارداد را امضاء میکند. از تمام ایرادات واحد فیلم و عکس بگیرید . آنرا ضمیمه قرارداد کنید.
- وقتی که قرارداد را امضاء میکنید، شرکت املاک یک ماه کمیسیون و دو ماه دیپوزیت را از شما می گیرد. چنانچه رسید پرداخت کمیسیون را بخواهید، باید 18 درصد مالیات را هم اضافه بر کمیسیون پرداخت کنید. این انتخاب شماست که رسید بخواهید و مبلغ مالیات دولتی را پرداخت کنید یا خیر.
- در آخر، وقتی که مشاوره شما امضاء صاحبخانه و کلید ها را گرفت، شما برای دریافت قرارداد امضاء شده باید اقدام کنید و بعد از دریافت کلید، مبلغ ماه اول اجاره را به حساب صاحبخانه واریز نمایید.
تمامی مراحل و قوانین اجاره خانه ویلایی در استانبول دقیقاً مثل اجاره آپارتمان در استانبول است.
اولین و مهمترین قدم شما، انتخاب نزدیکترین منطقه با دانشگاه شماست. اگرچه قیمت اجاره آپارتمان برای دانشجویان مهم است، ولی مسیر رفت و آمد هر روزه هم از اهمیت زیادی برخوردار است. اینکه وسایل حمل و نقل عمومی در دسترس شما خواهد بود یا خیر قبل از انتخاب هر آپارتمانی مورد توجه قرار گیرد.
قیمت اجاره یک ماهه سوئیت در استانبول از اقامت در هتل به مراتب کمتر و از قیمت ماهانه اجاره آپارتمانی سالیانه ، 40 درصد بیشتر است.
نحوه وصل آب، برق و گاز پس از اجاره آپارتمان در استانبول
زمانیکه قرارداد اجاره را گرفتید، نوبت به وصل آب، برق و گاز میرسد. در ترکیه بر خلاف ایران، مستاجر باید برای گرفتن انشعاب آب، برق و گاز به نام خودش اقدام کند. برای اینکار باید قرارداد اجاره، اصل و کپی پاسپورت مستاجر، کپی سند و کپی کارت هویت صاحبخانه به اداره آی و برق نزدیک به آپارتمان ارائه شود.
برای وصل کردن آب و برق، 300 لیر و برای گاز 600 لیر بعنوان دیپوزیت گرفته میشود که در آخر قرارداد میتوانید با مراجعه مجدد در جا پس بگیرید.
مسئله ای که باید در زمان اجاره در استانبول بدانید این است که برای وصل کردن اینترنت آپارتمان، شما نیاز به کیملیک دارید و اگر میخواهید بعد از اجاره آپارتمان به سراغ گرفتن کیملیک بروید، باید چند ماهی را صبر کنید.
مشاوره تخصصی خرید خانه در استانبول
00905525653565
اخذ اقامت از طریق اجاره آپارتمان در استانبول
خیلی از مهاجران بدنبال اخذ اقامت از طریق اجاره آپارتمان در این شهر هستند و اگر شما هم همین قصد را دارید بهتر است که دقت بیشتری در بعضی موارد داشته باشید.
نکته اول که باید از آن مطلع باشید این است که از سال گذشته (2020)، دو منطقه فاتیح و اسنیورت در این شهر شامل قانون اخذ اقامت از طریق اجاره آپارتمان نمیشود. پس اگر در این مناطق آپارتمان اجاره کنید باید راه دیگری را برای گرفتن اقامت ترکیه انتخاب کنید.
مطلب بعدی این است که اداره مهاجرت بطور رندوم برای بازدید می آید و فکر اینکه قرارداد صوری درست کنید را فراموش کنید چون ممکن است گرفتار شوید، مخصوصاً اینکه از اکتبر امسال (2021) باید قرارداد اجاره شما به تعیید مختار هر محل هم برسد.
چنانچه اطلاعات دقیق تری در مورد اخذ اقامت از طریق اجاره آپارتمان را دارید به مقاله اقامت ترکیه مراجعه کنید.
نکات مهم در اجاره آپارتمان در استانبول
از نکات مهم در اینباره میتوان به اختصار به موارد زیر اشاره کرد:
- به هر شرط و شروطی از طرف شرکت املاک و صاحبخانه تن ندهید و با اطلاع کامل از قوانین موجود اجاره آپارتمان، اقدام نمایید.
- قبل از جستجو برای پیدا کردن آپارتمان دلخواه خود، در مورد مناطق مختلف استانبول اطلاعات کاملی پیدا کنید و از اینکه به محل کار خودتان و تحصیل فرزندتان نزدیک است اطمینان پیدا کنید.
- سند ملک را قبل از امضاء قرارداد از مشاور املاک خود بخواهید و از مسکونی بودن آپارتمان مطمئن شوید.