تحصیل در ترکیه انتخاب نخستِ بسیاری از متقاضیان ایرانی است. دولت کشور ترکیه شرایط بسیار مطلوبی را برای داوطلبان بین المللی جهت تحصیل در رشته های مختلف در دانشگاه های این کشور فراهم کرده است. شما می توانید به عنوان یکی از این متقاضیان جهت تحصیل در دانشگاه های خصوصی یا دولتی، فرم درخواست خود را به همراه مدارک تان ارسال کنید و منتظر دریافت نتیجه از سمت هیئت مدیره دانشگاه بمانید. برای اینکه به درستی بدانید خدمات تحصیلی در ترکیه چه الزامات، قوانین و شرایطی دارد، این راهنما را حتما مطالعه کنید.
تحصیل در ترکیه (خصوصا در مرحله تحصیلات تکمیلی) با استقبال ِگرمی از سمت متقاضیان ایرانی مواجه شده است. برای تحصیل در ترکیه در دوره های کمتر از سه ماه، نیازی به گرفتن ویزای تحصیلی نیست.
در اصل می توان با ویزای گردشگری به این کشور سفر کرده و در این دوره های کوتاه مدت شرکت کرد. بسیاری از متقاضیان ایرانی با ارائه رزومه تحصیلی مناسب توانسته اند از سمت دانشگاه های کشور ترکیه بورسیه دریافت کنند. همچنین این افراد می توانند در صورت نیاز برای تامین هزینه تحصیل یا زندگی در کشور ترکیه، در کنار تحصیل به انجام کار نیز مشغول شوند.
از آنجایی که ترکیه با ایران همسایه است، سفر مابین این دو کشور آنچنان هزینه بر نبوده و حتی متقاضیان می توانند به صورت زمینی بین ایران و ترکیه در سفر باشند. بسیاری از متقاضیان به خاطر شرایط مناسب زندگی و کار در ترکیه، ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل می کنند. آنها پس از مدتی کار کردن و پرداخت مالیات، امکان اخذ شهروندی یا اقامت دائم را پیدا می کنند.
علاوه بر موارد ذکر شده، هزینه زندگی و تحصیل در کشور ترکیه بسیار پایین است و در مقایسه با کشور های اروپایی، شرایط بهتری برای اقامت دانشجویان وجود دارد. با در نظر گرفتن موارد ذکر شده، شما به سادگی می توانید برای تحصیل در مقاطع کارشناسی تا دکتری در کشور ترکیه اقدام به اخذ پذیرش تحصیلی و سپس ویزای تحصیلی نمایید.
یکی از شرایط تحصیل در ترکیه تسلط به زبان خارجی است. یا باید به زبان انگلیسی وارد باشید یا ترکی استانبولی. هیئت مدیرهی هر دانشگاه در ترکیه به طور جداگانه قوانین و شرایط تحصیل را در وب سایت رسمی خود ذکر کرده است. در ابتدا باید برای گرفتن پذیرش تحصیلی مطمئن شوید که دوره تحصیلی تان در دانشگاه ِمورد نظر دقیقا به چه زبانی ارائه می شود؟ معمولا دوره های تحصیلی که به زبان ترکی ارائه می شوند ارزان تر از دوره های زبان انگلیسی هستند. برای اینکه نشان دهید به یکی از این دو زبان تسلط دارید باید یکی از گواهینامه های زیر را (با توجه به قوانین دانشگاه مورد نظر) ارائه کنید:
با توجه به مقطع سابق تحصیلیتان که در آن تحصیل کرده اید، باید مدرک مرتبط با آن را برای ورود به مقطع بعدی ارائه کنید.
به عنوان مثال یکی از شرایط تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم این است که ریز نمرات مقطع دبیرستان خود را به همراه اصل دیپلم در کنارِ نسخه ترجمه شدهی آن ارائه کنید. همچنین برای ادامه تحصیل در ترکیه با مدرک لیسانس باید اصل مدرک کارشناسی را به همراه ریز نمرات خود به دانشگاه ارائه کنید تا بتوانید پذیرش تحصیلی بگیرید.
برخی از دانشگاه های ترکیه برای ارائه پذیرش تحصیلی، آزمون ورودی دارند. برای اینکه نشان دهید مستلزم ورود به مقطع مورد نظر و ادامه تحصیل در رشته مورد علاقه تان هستید، حتما باید در این آزمون ورودی شرکت کنید.
برعکس بسیاری از کشورهای اروپایی، برای تحصیل در ترکیه ( دانشگاه های دولتی و خصوصی) ملزم به پرداخت هزینه یا شهریه هستید. اینکه رشته انتخابی شما چه باشد و در چه مقطعی قصد تحصیل داشته باشید، در تعیین هزینه نهایی برای هر ترم بسیار تاثیر گذار است. به عنوان مثال یک دانشجوی مقطع دکتری باید هزینه تحصیل بیشتری نسبت به یک دانشجوی کارشناسی جهت تحصیل در ترکیه بپردازد.
حداقل هزینهی تحصیل در دانشگاه های دولتی کشور ترکیه در طی یک سال 116 دلار می باشد. اگر شخصی برای تحصیل در رشته های پزشکی در ترکیه اقدام نماید، باید در دانشگاه های مطرح و بزرگ ِاین کشور دست کم در سال تا 232 دلار هزینه کند. این مبلغ برای تحصیل در ترکیه دندانپزشکی در حدود 186 دلار (و حتی بیشتر) است.
کسانی که به دنبال تحصیل در دانشگاه های خصوصی یا غیر دولتی کشور ترکیه هستند، باید به صورت سالانه به طور میانگین مبلغ 5 هزار تا 20 هزار دلار بابت شهریه بپردازند. بنابراین اگر بودجه چندانی برای تحصیل در خارج از کشور ندارید، بهتر است دانشگاه های دولتی ترکیه را انتخاب کنید.
همانطور که اشاره کردیم، زبان انتخابی برای تحصیل روی شهریه ای که باید به صورت سالانه برای تحصیل در ترکیه بپردازید تاثیر می گذارد. اگر شخصی علاقه مند به تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی باشد، معمولا باید به صورت سالیانه مبلغ 240 تا 270 دلار را به عنوان شهریه به دانشگاه پرداخت کند. اگر چنین شخصی قصد داشته باشد به جای زبان ترکی، زبان انگلیسی را انتخاب نماید، شهریه او بین 450 الی 1500 دلار به صورت سالانه افزایش پیدا خواهد کرد.
در مورد مدارس ترکیه نیز نوع مدرسه (دولتی یا خصوصی) و همچنین زبان ِانتخابی برای تحصیل در افزایش یا کاهش هزینه ها به شدت تاثیر گذار است.
معمولا در اکثر دانشگاه ها برای تحصیل در ترکیه می بایست در آزمون یوس شرکت کنید و نمره کافی دریافت کنید. در مقام مقایسه، می توان این آزمون را شبیه کنکور در ایران در نظر گرفت. البته مفاد امتحانی در آزمون یوس متفاوت با کنکور است، اما هر دو امتحاناتی سراسری هستند که قبولی در آنها برای ورود به دانشگاه لازم است. تفاوت آزمون یوس با کنکور این است که هر دانشگاه به صورت جداگانه اقدام به برگزاری آن می کند. همچنین هر دانشگاه حد ِنمرهی خاصی را برای پذیرش داوطلبان در نظر میگیرد که می تواند با اولویت های دانشگاه های دیگر متفاوت باشد.
در این میان، هستند دانشگاه هایی در ترکیه که بدون آزمون یوس و بدون برگزاری هیچ امتحان خاصی، داوطلبان ِتحصیل در کشور ترکیه را پذیرش می کنند. اغلب دانشگاه های خصوصی ترکیه، بدون هیچگونه آزمونی اجازه تحصیل به متقاضیان را ارائه می دهند. در برخی از آنها، اولویت با پرداخت شهریه به موقع توسط متقاضیان است. برخی دیگر از آنها ریز نمرات و معدل متقاضیان را در نظر می گیرند و برای آن سخت گیری بیشتری به خرج می دهند. در بسیاری از این دانشگاه ها، جهت دریافت پذیرش تحصیلی باید حتما مدارک زیر را به همراه نسخه ترجمه شده ارائه کنید.
علاقه مندان و متقاضیان جهت تحصیل در ترکیه بدون آزمون ورودی می توانند در دانشگاه های غیر دولتی در رشته های مختلفی مانند دندانپزشکی، پزشکی، تجارت، موسیقی، اقتصاد، مهندسی، علوم اجتماعی و علوم طبیعی، تجارت بازرگانی، زبان های خارجی و … تحصیل کنند.
تحصیل در ترکیه پزشکی معمولا نسبت به رشته های دیگر (مثلا در زیر گروه مهندسی، هنر و …) طرفداران بیشتری دارد. کیفیت آموزشی بالای رشتهی پزشکی در دانشگاه های برتر ترکیه باعث شده است تا بسیاری از متقاضیان این کشور را برای تحصیل انتخاب کنند. برای تحصیل در این رشته باید 6 سال وقت اختصاص دهید.
در سالهای نخست، علوم پایه را به صورت تئوری مطالعه خواهید کرد. بعد از سال سوم وارد مرحله عملی می شوید. این روال در اکثر کشور های دنیا رایج است و در ترکیه هم رعایت می شود. برای ورود به دانشگاه های ترکیه از طریق رشته پزشکی باید آزمون یوس (برای پزشکی عمومی)، آزمون TUS (تخصص پزشکی) و یا آزمون معادل سازی مدرک STS را ارائه کنید. آزمون STS برای تعیین سطح متقاضی انجام می شود و برای کسانی طراحی شده است که مدرک خود را در کشور دیگری اخذ کرده اند و قصد ادامه تحصیل در ترکیه را دارند.
برای تحصیل در ترکیه دندانپزشکی مانند تحصیل در رشته پزشکی باید در آزمون ورودی دانشگاه مانند یوس یا SAT شرکت کنید. آزمون SAT آمریکایی است و مورد پذیرش بسیاری از دانشگاه ها در کشور ترکیه می باشد. برای قبولی در این آزمون باید در دوره های آمادگی آزمون SAT شرکت کنید تا بتوانید برای اخذ پذیرش تحصیلی در رشته دندانپزشکی موفق شوید. ترکیه یکی از ارزان ترین کشور ها برای تحصیل در رشته دندان پزشکی است. معمولا متقاضیان ملزم هستند که 1500 الی 25000 دلار برای تحصیل در این رشته بپردازند که در مقایسه با کشور های اروپایی و حتی آمریکا یا کانادا هزینه مقرون به صرفه ای به شمار می آید.
برای تحصیل در ترکیه در رشته داروسازی باید به مدت 5 سال در دوره های آموزشی یکی از دانشگاه های این کشور، شرکت کنید. 4 سال ِنخست تحصیل در این رشته شامل دروسی مانند شیمی آلی، قوانین داروسازی، آشنایی با مواد اولیه داروسازی و … می شود. در سال نهایی، دانشجویان باید یک دوره کارآموزی را سپری کنند که از این طریق بتوانند وارد محیط کار شوند. بسیاری از فارغ التحصیلان ِاین رشته می توانند در همین کشور در داروخانه ها، مجموعه های داروسازی و … مشغول به کار شوند تا اقامت دائم بگیرند.
در اکثر دانشگاه های ترکیه برای ورود به مقطع کارشناسی، باید مدرک دیپلم را به همراه ریز نمرات ارائه کنید. گروهی از دانشگاه ها در این کشور به بالا بودنِ معدل دیپلم اهمیت می دهند و برای ارائه پذیرش تحصیلی به ریز نمرات توجه کرده و حساسیت بیشتری نسبت به آن به خرج می دهند. اگر قصد تحصیل در یکی از کالج های کشور ترکیه را دارید، می توانید با کمک مدرک دیپلم اقدام کنید. تحصیل در بسیاری از کالج ها در این کشور مهم و ضروری است تا متقاضیان اجازه تحصیل در دانشگاه های ترکیه را داشته باشند.
مانند بسیاری از مقاطع، برای تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم باید مراحل معادل سازی و ترجمه مدارک انجام شود. این مرحله برای اینکه مسئولانِ دانشگاه یا کالج مورد نظر مطمئن شوند که شما گواهینامهای در اختیار دارید که معادل دیپلم رسمی در کشور ترکیه است، باید حتما طی شود. شایان ذکر است که معمولا در اکثر دانشگاه های کشور ترکیه، مدرک دیپلم ایران برای ورود به مقطع کارشناسی یا ورود به کالج پذیرفته می شود.
شما می بایست برای دریافت پذیرش تحصیلی به واسطه دیپلم خود، سایر مدارک را اعم از فرم درخواست پذیرش تحصیلی، مدرک زبان، نامه تشویق، مدارک تضمین کنندهی تمکن مالی برای پرداخت هزینه های تحصیل ارائه نمایید. در صورتی که از سمت دانشگاه یا کالج مورد نظر پذیرفته شوید، می توانید برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه اقدام کنید.
برای اینکه بتوانید در ترکیه بدون ارائه مدرک زبان تحصیل کنید، می توانید به سراغ معدودی از دانشگاه های این کشور بروید که از شما مدرک زبان رسمی مانند آیلتس یا تافل نمی خواهند. در وب سایت مربوط به این دانشگاه ها می توانید شرایط تحصیل بدون نیاز به مدرک زبان را به راحتی بررسی کنید. برخی از دانشگاه هایی که در بین شروط پذیرش شان، خبری از مدرک زبان نیست شامل موارد زیر هستند.
تحصیل در ترکیه، به خاطر نزدیکی آن به ایران، پایین بودن هزینه ها، شرایط منعطف و همچنین بالا بودن ِسطح کیفیت آموزشی مورد استقبال اغلب متقاضیان تحصیل در خارج از کشور واقع شده است. در این مطلب تلاش شد تا یک راهنمای کامل و جامع در مورد تحصیل در این کشور و اقامت در ترکیه شرایط مهم ِمرتبط با آن، آورده شود.
Owning a home is a keystone of wealth… both financial affluence and emotional security.
Suze Ormanتماس با ما
برای دریافت خدمات و مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید
شروع مکالمه
🟢 we are online | Asumsn group
مشاوره رایگان