فوتبال ترکیه و به تبع آن مدرسه فوتبال های ترکیه، تا حد زیادی با استانداردهای فوتبال اروپایی مطابقت پیدا کرده و تقریباً از اواخر دهه 90 میلادی، مسیر پیشرفت را در پیش گرفتهاند. همین باعث میشود تا مدرسه فوتبال های ترکیه به یک گزینه محبوب برای رشد و پرورش بازیکنان بااستعداد منطقه تبدیل شوند.
در سالهای اخیر ایرانیان نیز تا حد زیادی جذب مدرسههای فوتبال ترکیه شده و قصد دارند از این مسیر رشد و پیشرفت خود را پیگیری کنند. اگر به حضور در مدرسه فوتبال های ترکیه علاقه دارید یا قصد دارید در کنار خرید خانه در ترکیه و زندگی در ترکیه، در مسیر رسیدن به آیندهای بهتر فرزندان خود را به این مراکز خاص منتقل کنید، این یادداشت در تصمیمگیری بهتر به شما کمک میکند. ما قصد داریم در رسیدن به یک تصویر کلی از مدرسه فوتبال های ترکیه و شرایط فوتبال این کشور، تا سرحد امکان کمک کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
مشاوره تخصصی با آسومان گروپ
ما پست های جذابی در اینستاگرام منتشر میکنیم
سطح فوتبال ترکیه
ترکیه یکی از کشورهایی است که از فرصت نزدیکی جغرافیایی به اروپا استفاده کرده و فوتبال خود را تحت نظر اتحادیه فوتبال اروپا(یوفا) توسعه داده است. مدرسه فوتبال های ترکیه امروزه زیرنظر باشگاههای قدرتمند این کشور نقش محوری در پیشرفت فوتبال این کشور ایفا میکنند. همین موضوع کمک کرده تا هم از حیث استانداردهای فنی و هم از حیث زیرساختهای ورزشی، به طور قابل توجهی ترکیه با سایر کشورهای منطقه فاصله داشته باشد.
در مورد خود تیم ملی فوتبال ترکیه باید گفت که در حال حاضر در جایگاه 41 رنکینگ فیفا و 24 رنکینگ یوفا ایستاده است؛ تقریباً همتراز با کشورهایی مانند دانمارک، مجارستان و جمهوری چک. تیم ملی فوتبال ترکیه در پنج دوره از مسابقات یورو شرکت کرده و دو جام جهانی نیز سابقه حضور دارد. با در نظر داشتن مسیر سختتر صعود به جام جهانی در رقابت با غولهای اروپایی، این میزان از حضور، وضعیت قابل قبولی را نشان میدهد.
از سوی دیگر فوتبال باشگاهی نیز توانسته با اتکای به مدرسه فوتبال های ترکیه و همچنین جذب بازیکنان خارجی، به طرز قابل توجهی از خود پیشرفت نشان دهد. در کنار جذب بازیکنان لژیونر خارجی معروفی از جمله پیانیچ، دیگو روسی، مارکائو، میچی باتشوایی، الکس تکسیرا و آدام لیائیچ که در همین فصل هم توپ میزنند، باشگاههای این کشور در بخش فوتبال پایه نیز عملکرد خوبی از خود نشان دادهاند. همانطور که میدانید
فوتبال باشگاهی ترکیه به طور نرمال در رقابتهای سطح اول و دوم قهرمانی قاره، یعنی چمپیونزلیگ و یورولیگ، حداکثر چهار الی پنج سهمیه دارد. قهرمان لیگ برتر فوتبال ترکیه به طور مستقیم به مرحله گروهی چمپیونزلیگ صعود کرده و تیم دوم هم با شرکت در پلیآف چنین شانسی دارد. تیم دوم در صورت شکست در پلیآف، تیم دوم به یورولیگ صعود میکند. تیمهای سوم و چهارم نیز با روش مشابهی شانس حضور در یورولیگ را دارند.
پیشرفت فوتبال ترکیه
فوتبال ترکیه تا پیش از سال 1996 بیرمق و کمفروغ بود؛ هم در رده ملی و هم در رده باشگاهی حتی طرفداران پروپاقرص فوتبال هم به ندرت با شرایط فوتبال این کشور آشنایی داشتند. اما از سال 1996 بارقههایی برای پیشرفت فوتبال ترکیه نشان داده شد. در سال 1996 موفق به حضور در یورو شدند و هرچند در این رقابتها که به میزبانی انگلیس برگزار شد به جایگاهی بهتر از چهارم در رده گروهی و حذف زودهنگام دست نیافت، اما این شروعی برای دیده شدن سطح ملی فوتبال ترکیه بود.
آنها در سال 2000 اما کاملاً شگفتیساز ظاهر شده و توانستند تا مرحله یکچهارم نهایی آن دوره از رقابتها صعود کنند. در آن بازیها پرتغالی که از گروه مرگ رقابتها صعود کرده بود موفق به حذف آنها شد.
هرچند در صعود به دور بعدی مسابقات یورو ناکام بود اما در یورو 2008، برجستهترین افتخار فوتبال ترکیه در این رقابتها رقم خورد. تیم ملی فوتبال ترکیه که شگفتیساز این جام بود توانست تا نیمهنهایی پیش رفت و در آن مرحله به سختی با نتیجه 2-3 توسط آلمان حذف شد. هنوز هم خاطرات شگفتیسازی تیم ملی فوتبال ترکیه در سال 2008 در خاطر فوتبالدوستان به قوت خود باقیست. در آن بازی بسیار حساس، نتیجه تا دقیقه 86 همچنان 2-2 مساوی بود اما با یک گل از سوی فیلیپ لام در دقیقه 90، سفر شگفتیساز ترکیه در یورو به پایان رسید.
اما در رده باشگاهی فوتبال ترکیه وضعیت بهمراتب بهتری دارد. رده باشگاهی فوتبال ترکیه نیز در همان سالهای پایانی دهه نود درخشش خود را آغاز کرد و همزمان توسعه مدرسه فوتبال های ترکیه، پالسهای مثبتی از خود نشان داد. رده باشگاهی فوتبال ترکیه بیشتر با سه باشگاه قدرتمند این کشور یعنی گالاتاسرای، فنرباغچه و بشیکتاش شناخته میشود. گالاتاسرای پرافتخارترین تیم از رده باشگاهی فوتبال ترکیه است که توانسته به یک قهرمانی در ردههای بالای فوتبال اروپا دست یابد.
این تیم در رقابتهای یوفاکاپ(سطح دوم فوتبال اروپا) موفق به قهرمانی شد و چند ماه پس از آن در سوپرکاپ اروپا که بین قهرمان یوفاکاپ و چمپیونزلیگ برگزار میشد، دومین قهرمانی اروپایی خود را به بدست آورد. گالاتاسرای با آمیزهای از بازیکنان باتجربه و اتکای به مدرسه فوتبال های ترکیه بود که به این مهم دست یافت.
معرفی مدارس فوتبال معروف ترکیه
بدیهی است که دستیابی به این حجم از پیشرفت و موفقیت در فوتبال ترکیه، بدون توجه به فوتبال در ردههای پایه و تقویت مدرسه فوتبال های ترکیه، در عمل ممکن نبود. فوتبال مدرن امروز متکی به رشد و شکوفایی بازیکنان از ردههای پایین سنی است و مدرسه فوتبال های ترکیه نیز همواره همراه خوبی در پیشرفت فوتبال این کشور بودهاند. اما اکنون نگاهی به برخی از مدرسه فوتبال های ترکیه که بیش از سایرین شهرت دارند.
پیش مشاهده لیستی از بهترین مدرسه فوتبال های ترکیه اجازه دهید از ذکر یک نکته غافل نشویم. مدرسه فوتبال های ترکیه برخی توسط باشگاههای بومی این کشور و برخی دیگر به شکل نمایندگی از سوی باشگاهها و فدراسیونهای خارجی اداره میشوند. در ادامه دو مورد از مدارس فوتبال بومی ترکیه را معرفی کرده و به ذکر اسامی مدارس فوتبال خارجی حاضر در ترکیه، بسنده میکنیم.
مدرسه فوتبال گالاتاسرای
ممکن نیست در مورد مدرسه فوتبال های ترکیه سخن بگویید و بتوانید آکادمی فوتبال گالاتاسرای را نادیده بگیرید. آکادمی گالا که سابقه بسیار طولانی دارد، در مقاطع مختلفی از جمله سال 1998 و سال 2012 به طور کامل مطابق استانداردهای اروپایی بازسازی شده است.
سطح بالایی از امکانات، حساسیت نسبت به سلامت جسمانی و اخلاقی بازیکنان و دسترسی به برترین متدهای اروپایی باعث شده تا این آکادمی در کنار تبدیل شدن به بزرگترین در بین مدرسه فوتبال های ترکیه، یک مرکز آموزشی بسیار پیشرفته و سطح بالا باشد. مدرسه فوتبال گالاتاسرای در مجموع 32 مرکز در سطح ترکیه دارد؛ 20 مرکز در استانبول، 8 مرکز در آنکارا و 4 مرکز در آنتالیا. این در حالی است که در کشورهای مختلفی هم از جمله بلژیک، هلند، روسیه، آذربایجان و عراق هم مراکز خاصی را به خود اختصاصی داده است.
مشاوره تخصصی خود را برای خرید خانه در استانبول ، همین الان از مشاورین آسومان دریافت کنید!
مدرسه فوتبال فنرباغچه
فنرباغچه دومین باشگاه موفق فوتبال ترکیه در سطح اروپا بوده و در لیگ داخلی نیز با 19 قهرمانی در فرمت جدید، همچنان دومین باشگاه برتر فوتبال ترکیه است. با این وجود طبیعی است که در اداره مدرسه فوتبال های ترکیه نیز حضور فعالی داشته باشد. آکادمی فنرباغچه با بیش از 3 هزار بازیکن در سنین 10 الی 19 سال سهم بالایی از مدرسه فوتبال های ترکیه را به خود اختصاصی داده است. مراکز آموزشی مدرسه فوتبال فنرباغچه البته در آلمان حضور فعالی دارند و در زمره بهترین مراکز آموزش فوتبال در ناحیه دورتموند آلمان هستند.
تیمهای مشهور اروپایی که مدرسه فوتبال های ترکیه سهمی دارند
- آکادمی بارسلونا
- آکادمی آرسنال
- آکادمی پاریسنژرمن
- آکادمی فوتبال فدراسیون برزیل(شاخه اروپایی)
بازیکنان تیم ملی فوتبال ترکیه
در انتها اما بد نیست مروری داشته باشیم بر بازیکنان مشهور تیم ملی فوتبال ترکیه که تعداد زیادی از آنها محصول مدرسه فوتبال های ترکیه بوده و در سنین مختلف فوتبال خود را در مدارس فوتبال و تیمهای اروپایی ادامه دادهاند.
- چاغلار سویونجو؛ در حال حاضر در تیم لسترسیتی انگلیس توپ میزند (با ارزش 45 میلیون یورو)
- هاکان چالهاناوغلو؛ ستاره جدید تیم اینترمیلان (با ارزش 35 میلیون یورو)
- مریح دمیرال؛ مدافع موفق یوونتوس ایتالیا (با ارزش 28 میلیون یورو)
- اوزان کاباک؛ مدافع فصل اخیر تیم لیورپول و مدافع فعلی نورویچ انگلیس (با ارزش 25 میلیون یورو)
- یوسف یازیچی؛ هافبک تهاجمی تیم لیل فرانسه (با ارزش 20 میلیون یورو)
- زکی چلیک؛ او هم با یزیچی در لیل فرانسه همبازی است (با ارزش 20 میلیون یورو)
فوتبال پایه در ترکیه اهمیتی ویژه دارد و بجز تیم های مطرح فوتبال ترکیه، باشگاه های آرسنال، بارسلونا و پاریسن ژرمن در ترکیه آکادمی های فوتبال دارند.
فوتبال ترکیه بدلیل نزدیکی این کشور به اروپا، در سطح بالایی قرار دارد و در رتبه 41 جهان قرار دارد.